Over de grondleggers van Mediator, de oprichting en ontwikkeling van het bedrijf.

Joss de Wolf

In de jaren 80 een aantal jaren Economie gestudeerd. Vervolgens geïnteresseerd geraakt in aromatherapie en massage en na opleiding in Nederland en Frankrijk gestart met de aromatherapeutische praktijk van Mediator in de zomer van 1989.  

Thea van Bokhoven

In de jaren 80 scheikunde en natuurkunde gestudeerd en een onderwijsbevoegdheid gehaald. Sinds 1984 actief als scheikunde docent op diverse scholen, waarvan één al 25 jaar. Grote belangstelling gekregen voor de aromatherapie in een tijd dat alternatieve geneeswijzen opkwamen. Hierin heeft de kennis van de chemie zeker een rol gespeeld omdat aromatherapie een van de weinige alternatieve therapïeën is die ook verklaard kan worden met behulp van de moderne wetenschap. 
 

Het begin van Mediator

Nadat Joss de Wolf met de praktijk van Mediator was gestart, raakten steeds meer collegatherapeuten geïnteressseerd in de aromatherapie. Voor deze collega's bracht hij dan ook steeds vaker zuivere etherische oliën mee uit het buitenland omdat in deze jaren goede etherische oliën nauwelijks te verkrijgen waren. In dit proces begon al gauw Thea van Bokhoven een rol te spelen omdat zij met haar technische achtergrond in staat was om de kwaliteit van de producten te bewaken en te controleren. Dit resulteerde in het oprichten van een kleine groothandel met eigen import met allerlei producten voor aromatherapie in augustus 1990. Het unieke was de diversiteit (ruim 200 etherische oliën) en de hoge kwaliteit.

 
Expertise

In de begin jaren negentig werd Joss de Wolf benaderd door uitgeverij de Ster om 2 boeken van Michael Kraus te vertalen. Met plezier heeft hij dat gedaan en dat resulteerde in de Nederlandse uitgave "Aromatherapie voor iedere dag" en "Betoverend spel". Toen vervolgens de "Encyclopedie van de etherische oliën" van Julia Lawless op de rol werd gezet door de uitgeverij en de vertaler met de handen in het haar zat, werd Mediator opnieuw benaderd voor de expertise die binnen het bedrijf aanwezig was. De Nederlandse uitgave van de "Encyclopedie" wordt tot op heden ten dage nog steeds uitgegeven en is al vele malen herdrukt.


Het oprichten van de opleiding

Naarmate de praktijk, de groothandel en de contacten met collega's groeide ontstond er al snel de behoefte aan scholing m.b.t. deze bijzondere producten. En zo werden er vanaf het begin van de negentiger jaren cursussen verzorgd voor masseurs, fysiotherapeuten, schoonheidsspecialisten, artsen, enzovoort.
 

Een stimulans

Tot 1994 was de opleiding afhankelijk van externe lesruimten. De groothandel en import van etherische oliën nam een vlucht en ook daar was uitbreiding nodig. In 1994 was er de mogelijkheid om een bedrijfspand te kopen in Breda, vlakbij de oorspronkelijke vestiging van het kantoor van Mediator. Dit betekende dat de opleiding en de groothandel in hetzelfde pand gevestigd kon worden en dat er volop ruimte zou komen om verdere ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. Om de benodigde financiering te komen werd het eigen woonhuis verkocht en in het bedrijfspand een eenvoudig appartement gecreeërd. Dit betekende wonen en werken op één plaats en zo ging ook geen tijd verloren met reizen en andere tijdsverslindende bezigheden want alles was binnen handbereik.

 

De ontwikkeling van de opleiding

Doordat de belangstelling voor alternatieve geneeswijzen in Nederland toenam en er behoefte was aan regulering werd ondertussen de eerste volledige opleiding op MBO-niveau voorbereid en op 1 september 1995 was het een feit. De eerste studentengroep ging van start. Het principe was: iedereen kan inschrijven, maar afhankelijk van de vooropleiding zullen er wel of geen vrijstellingen verleend worden. De theorielessen werden gegeven door Thea van Bokhoven en de massagepraktiijklessen door Joss de Wolf.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw was de Big-wet in aanmaak en er schreven steeds meer mensen in zonder medische vooropleidingen. Dus werd aan de lessen over aromatherapie en de lessen aromatherapeutische massage een schriftelijke cursus met de medische basisvakken anatomie, fysiologie en pathologie toegevoegd.

Ondertussen werd de leergang voor het HBO-niveau voorbereid en werden voor studenten die afgestudeerd waren op MBO-niveau al delen van deze leergang aangeboden. De ontwikkeling van de volledige opleiding op dit niveau was een lang proces en pas rond 2003 werd het een feit. Er werd accrediatie bij het FAGT aangevraagd en deze werd verkregen.
 

Huidige situatie

De praktijk voor aromatherapie bestaat nog steeds: dit is namelijk het leukste deel van het bedrijf en het is een proeftuin geworden om alle competenties uit te proberen die nodig zijn voor de professionele aromatherapeut.

De groothandel bloeit als nooit tevoren. De markt is vergeven van slechte etherische oliën en synthetische producten. De professionele aromatherapeuten weten allemaal de weg te vinden naar de mooie, zuivere etherische oliën die Mediator nog steeds importeert. In het voorjaar van 2009 is de webshop  OSME geopend en ook dat maakt het allemaal voor de professionele aromatherapeut nog makkelijker.

In 2008 is de opleiding opnieuw gescreend door het FAGT en is wederom de accreditatie verkregen. De accreditatie is van toepassing op de hele opleiding op HBO-niveau. De aromatherapeuten die afgestudeerd zijn op HBO-niveau hebben zich aan kunnen sluiten bij het FAGT en hun behandelingen worden nu gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekeraars.

De praktijklessen worden nog steeds voornamelijk gegeven door Joss de Wolf. Daarnaast regelt hij het zakelijke gedeelte van alle activiteiten van het bedrijf. De theorielessen worden nog steeds voornamelijk gegeven door Thea van Bokhoven, maar ook andere mensen werken ondertussen mee. Zij coördineert ook de opleidingen.


Toekomst

Het beroep aromatherapeut wordt steeds aantrekkelijker. Er is nu een goede opleiding, afgstudeerden kunnen zich aansluiten bij de FAGT en internet heeft de mogelijkheid gebracht om op eenvoudige manier ondersteuning te bieden aan therapeuten via de email en de website.

In de landen rondom ons heen (Frankrijk, Engeland, Duitsland) is de belangstelling voor aromatherapie nog zeker zo "hot" als ruim twintig jaar geleden. De aromatherapie heeft een plaats gevonden in de reguliere geneeskunst en wordt al in veel verzorgingstehuizen en ziekenhuizen aangeboden als complementaire therapie.

De wereld is veranderd, drukker, hectischer, sneller en binnen deze wereld zijn steeds meer mensen op zoek naar een therapeut die hun ontspanning kan bieden en die hun kan behandelen met natuurlijke middelen als ze klachten hebben. De aromatherapeut is daar de aangewezen persoon voor.

Kortom .. positieve verwachtingen voor de toekomst zeker gezien de weg die sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is afgelegd tot hier!

 

Top