Aromatherapie.

Aromatherapie is een therapie die gebaseerd is op het gebruik van zeer geconcentreerde, plantaardige etherische oliën. Aromatherapie kan gebruikt worden om stress te verminderen en om lichamelijke en geestelijk gezond te blijven. Ook wordt aromatherapie gebruikt als complementaire therapie voor reguliere geneeskunde.

In de meeste gevallen wordt aromatherapie uitwendig toegepast. De etherische oliën worden geabsorbeerd door de huid of worden geïnhaleerd wordt waardoor deze in het lichaam terecht komen.

Complementaire therapie

In Nederland worden complementaire geneeswijzen gezien als behandelingen die naast de reguliere behandelingen gegeven wordt. In Nederland worden, afhankelijk van de zorgverzekeraar, alternatieve (complementaire) geneeswijzen tot een bepaalde hoogte vergoed.

Geschiedenis van aromatherapie

Aromatherapie is een complementaire therapie waarbij etherische oliën therapeutisch ingezet worden. Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt voor therapeutische doeleinden maar ook voor cosmetica. Hiervan zijn historische bewijzen terug gevonden tijdens onderzoeken naar het oude Egypte, China en India.

Moderne aromatherapie is in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld in Frankrijk. Een Franse chemicus, René-Maurice Gattefossé, was onder de indruk geraakt van de helende krachten van etherische oliën. Hij vond de term aromatherapie uit.  Dr. Jean Valnet, een militair chirurg, gebruikte etherische oliën om zowel militaire patiënten als burgers te behandelen. Later ontwikkelde Marguerite Maury het gebruik van aromatherapie voor de schoonheidsverzorging en voor massages.

De etherische oliën die door aromatherapeuten gebruikt worden zijn complexe stoffen die heel veel verschillende verbindingen bevatten. De etherische oliën worden meestal gewonnen uit een bepaald plantendeel, bijvoorbeeld uit de bloemen, de bladeren, de wortelen, de schil, de vrucht of de schors.

Achtergrond van aromatherapie

Aromatherapie wordt gebruikt om de symptomen van allerlei verschillende aandoeningen en klachten te behandelen. Er wordt van uitgegaan dat aromatherapie zowel een fysiologisch als psychologisch werkt. Het is niet altijd helemaal duidelijk hoe aromatherapie werkt, dus of de massage of de geur het effect bereikt of beide. .

Etherische oliën kunnen door de huid geabsorbeerd worden door massage of door ze te vermengen met een vette olie, een crème, of kompres. Dit werkt pijnstillend, antiseptisch of bijvoorbeeld schimmeldodend.  

Etherische oliën verdampen heel snel en gemakkelijk, dus als ze geïnhaleerd worden hebben ze een fysiologisch en een psychologisch effect. Ze kunnen de stemming verbeteren. Als etherische olie geroken wordt gaat het signaal rechtstreeks van het geurzintuig naar het deel van de hersenen waar de geur tot bewustzijn komt. Dit is het olfactories systeem en dit behoort tot het limbisch systeem van de hersenen. Het limbisch systeem regelt de emoties en slaat herinnering op en haalt ze weer boven. De etherische oliën hebben invloed op dit proces. Van de ene etherische oliën raak je ontspannen van terwijl een andere etherische olie juist heel stimuleert kan zijn. Als aanvulling hierop heeft de zachte aromatherapeutische massage een dubbele functie: het kalmeren ondersteunen en de etherische olie door de huid laten opnemen.

Aandoeningen en gezondheidsklachten

Een aantal klachten die zeker profijt kunnen hebben van een aromatherapeutische behandeling staan hieronder:

- angst, stress, slapeloosheid
- spierspanningen en spierpijnen
- hoofdpijnen
- spijsverteringsproblemen
- menstruatieproblemen of overgangsklachten
- astma en COPD

Voor deze klachten kan er door een aromatherapeut gemasseerd worden of hij/zij kan een speciaal recept samenstellen dat thuis gebruikt kan worden zodat men zichzelf kan behandelen als ondersteuning van de therapie.

Gediplomeerde aromatherapeuten

Om een goed opgeleide en gediplomeerde aromatherapeut te vinden is het soms nodig om verder dan de eigen woonplaats te zoeken. Bekijk de lijst  met gediplomeerde aromatherapeuten die bij MEDIATOR de opleiding gevolgd hebben. De gediplomeerde therapeuten die een zelfstandige praktijk hebben, zijn eenvoudig te vinden via internet of telefoonboek.

De therapeuten op MBO-niveau hebben een uitgebreide opleiding op het gebied van massage en aromatherapie achter de rug. Ook zijn zij geschoold in de medische basisvakken anatomie, fysiologie en pathologie. In de meeste gevallen zullen hun behandelingen helaas niet vergoed worden door de zorgverzekeraars.

De therapeuten op HBO-niveau hebben zich verder bekwaamd in het vak aromatherapie. Zij weten o.a. hoe zij om moeten gaan met patiënten met speciale klachten als epilepsie, ADHD, hoge bloeddruk, zwangerschapsklachten, enzovoort. Ook weten zij hoe etherische oliën veilig toegepast kunnen worden voor inwendig gebruik. Daarnaast hebben zij nog aanvullende massagetechnieken geleerd zoals onder andere de drukpuntmassage. Ook zijn zij op HBO-niveau geschoold in anatomie, fysiologie en pathologie en ten slotte hebben zij ook onderwijs gehad in het vak psychologie.

Aromatherapie is steeds meer te vinden in sportscholen, kuurcentra en schoonheidssalons en ook wordt er steeds meer wordt de aromatherapeutische massage aangeboden als complementaire therapie. Het wordt toegepast door het verplegend personeel in ziekenhuizen, hospices, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. Ook is het mogelijk om een gediplomeerde aromatherapeut aan huis te laten komen.

Een behandeling

Als het besluit is gevallen een aromatherapeut te raadplegen, dan volgt er eerst een uitgebreid intakegesprek. De aromatherapeut zal vragen stellen over de medische voorgeschiedenis, eetgewoonten, leefgewoonten en gezondheidsklachten. Natuurlijk kan vervolgens de patiënt alle vragen stellen die bij hem/haar opkomen, met betrekking tot de behandeling. Een aromatherapeut kan niet altijd een medische diagnose stellen, daarvoor kan hij/zij verwijzen naar een arts. Afhankelijk van de gezondheidstoestand en de gezondheidsklachten kan er vervolgens  een behandelingsplan samengesteld worden.

Aromatherapeuten werken holistisch (behandelen de hele mens) en proberen behandelingen te vinden met etherische oliën die zowel goed zijn voor het lichaam als voor de geest en emoties. De aromatherapeut kan één enkele etherische olie adviseren of een mengsel van meerdere etherische oliën. In de meeste gevallen zal de aromatherapeut ook een drager uitzoeken waarmee de etherische olie vermengd wordt, bijvoorbeeld amandelolie. Als er een massage volgt, zorgt deze drager ervoor dat de huid mooi glad en verzorgd wordt. Bovendien wordt de etherische oliën worden zelden puur aangebracht. Ook kan er een advies volgen voor het gebruik van etherische olie thuis voor ondersteuning van de behandeling.

Een eerste consult kan wel twee uur duren, afhankelijk van het doel en de gezondheidsklachten. Soms kan één behandeling genoeg zijn maar ook kan het nodig zijn dat er gedurende een aantal weken één tot meerdere keren per week een behandeling moet plaatsvinden. Deze vervolgbehandelingen duren vaak maar een half uur tot een heel uur.

Ondersteunende behandelingen.

Na de eerste behandeling kan ook besloten worden dat de rest van de behandeling thuis zal plaatsvinden of dat er thuis nog etherische oliën gebruikt worden voor ondersteuning van de behandeling.  Hierbij kan gedacht worden aan:

- baden met etherische oliën
- inhalaties en stoombaden met etherische oliën
- gebruik van etherische oliën in een aromalamp of streamer
- lichaamsolie, bodymilk, lotions, douchegel of shampoo met etherische oliën

Bij specifieke gezondheidsklachten is het belangrijk dat er een aromatherapeut wordt geraadpleegd die op HBO-niveau is afgestudeerd en geregistreerd is bij een beroepsorganisatie. Anders is het verstandig om eerst overleg te hebben met de behandelend arts of met een geregistreerde, gediplomeerde aromatherapeut om eventuele schadelijke effecten te voorkomen. Meld in ieder geval aan de aromatherapeut of er sprake is van allergische klachten zoals eczeem, allergie, hooikoorts,voedingsallergie, gevoelige huid. Ook bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose, zwangerschap, borstvoeding zijn belangrijke gegevens voor een aromatherapeut waarmee rekening gehouden moet worden.  

In het geval u etherische oliën mee naar huis krijgt om de behandeling te ondersteunen dan is het belangrijk dat u deze op de juiste manier bewaart zodat de therapeutische eigenschappen niet verloren gaan. Eigenlijk als reguliere medicijnen: uit het licht, niet bij een warmtebron en goed afgesloten. Ook is het belangrijk om ze buiten bereik van kinderen te houden (vraag om een kindveilige sluiting).

Aromatherapie kan ook nevenverschijnselen hebben, bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn of een allergische reactie. In dat geval moet de aromatherapeut op de hoogte gebracht worden zodat de dosering en eventueel het recept aangepast kan worden. Als er citrusoliën gebruikt worden zoals sinaasappel, citroen, pompelmoes en bergamot moet er rekening gehouden worden met het feit dat de houd gevoeliger wordt voor UV-licht en makkelijker kan verbranden.

Aromatherapie kan bijverschijnselen oproepen als zij samen met reguliere medicijnen gebruikt worden, bijvoorbeeld antibiotica, antihistamines, sedativa en medicijnen tegen epilepsie. Dan is het belangrijk om dit goed door te geven aan de aromatherapeut en eventueel vooraf advies van de behandelend arts in te winnen. Als er homeopathische medicijnen gebruikt worden, moeten  om de etherische oliën met een hoog kamfergehalte vermeden worden, maar ook bijvoorbeeld kamilleolie is dan niet geïndiceerd. Raadpleeg altijd de behandelend homeopaat omdat bij bepaalde behandelingen geen etherische oliën gebruikt mogen worden.

Het effect van aromatherapie

Er zijn ondertussen al heel veel onderzoeken geweest naar het effect van aromatherapie. Vaak lopen de resultaten van deze onderzoeken nogal uiteen. Maar ondertussen staat wel vast dat aromatherapie:

- milde, blijvende effecten heeft bij angsten
- kan helpen bij een bepaalde vorm van kaalheid (Alopecia areata)
- bronchitis kan helpen voorkomen
- acne kan verlichten en schimmelinfecties kan bestrijden (theeboomolie)
- de levenskwaliteit kan verbeteren (palliatieve zorg)
- de lichaamsgeur kan verbeteren in geval van ziekten

Gelukkig is de interesse voor aromatherapie groot en worden er steeds meer goede onderzoeken uitgevoerd, met veelal ook positieve resultaten.

Email: info@mediator-opleidingen.nl

Top